Svartsjuka är ingen sund känsla

Svartsjuka kan ställa till stora problem i en relation. Det kan vara jobbigt både för den som är svartsjuk och för den som är tillsammans med någon som är svartsjuk.

Det är vanligt att den som är svartsjuk försöker begränsa den andres liv och sätter upp orimliga regler, som "Du får inte vara ute och roa dig på egen hand" eller " jag vill inte att du ska ha kontakt med dina ex". En annan variant är att den som är svartsjuk visar missnöje eller är sur. Det är jobbigt för den som är svartsjuk att bära på oro och känslor av otillräcklighet och rädsla att bli lämnad.



Den som lever med någon som är svartsjuk ska inte börja anpassa sig och börja undanhålla saker.det är jätteviktigt att försöka vara rak och ärlig och visa tydligt var gränsen går. Man ska inte gå in i att börja förklara eller ursäkta sig eftersom det är som att säga okej till den osunda kontrollen.


Vad beror svartsjuka på?

Svartsjuka bottnar oftast i en dålig självkänsla. Det handlar om också om makt i relationen, om man har ett bristande självförtroende och tror att man inte är god nog eller värd att älskas. Då kanske man tar till maktmedel, som att minimera chanserna för partnern att träffa andra.

Att vara svartsjuk på sin partners förflutna handlar ofta också om dålig självkänsla. Man jemför sig med tidigare partner och känslan av att inte vara den enda blir jobbig, att partnerna har ett jämförelsematerial i vardagen och i sexlivet. Ett grundråd är att försöka tänka att vi är tillsamma för att vi väljer varandra varje dag. Trots alla andra intressanta människor så väljer han eller hon mig.


Kan svartsjuka vara bra
NEJ!, att engagera sig i varandra är ju bra, men svartsjuka är något annat. Många har bilden av att det bara visar hur mycket man älskar den andra. Men älskar man varandra så ger man varandra frihet att existera parallellt och vara självständiga individer, som inte behöver förklara varje steg man tar.



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback